Obiective turistice in Tara Lapusului

 

Biserica de lemn "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" face parte din mostenirea greu de mistuit chiar si cu gandul, pe care cei ce au trait pe aceste meleaguri in secolele trecute, ni le-au lasat ca dovada exemplara a trecerii lor.

Biserica de lemn din Rogoz este poate locul cel mai reprezentativ în care se întâlnesc goticul apusean naiv, ortodoxia tradiţională româneasca şi rădăcinile precreştine ale Maramureşului. Biserica ortodoxă din Rogoz se află în mijlocul cimitirului satului de pe Valea Lăpuşului, la doar câţiva kilometri de Târgu Lăpuş. Este unul din cele mai vechi din lăcaşuri de cult maramureşene (ctitorită în 1663) intrat în patrimoniul UNESCO, în 2004. Biserica construită din doua lemne frăţine uriaşe aduse din Dealul Popii a supravieţut pârjolului tătărăsc din 1717, eveniment tragic în care au pierit mistuite de flăcări zeci de sate şi biserici.

Biserica din Rogoz vedere generala

Sa ne intoarcem in timp aproximativ cu 450 de ani si dupa documentele existente aflam ca in anul 1553, localitatea Rogoz avea 18 porti, 16 locuitori, si 6 case pustii, o mana de oameni, cat de credinciosi sau necredinciosi au fost documentele nu ne spun, dar in 1560 se construieste o biserica de lemn, din trunchiuri uriase de ulm aduse din Dealul Popii si Secatura, locuri din apropierea satului.

Vremurile de atunci erau tulburi, astfel ca in anul 1661 biserica este partial distrusa de tatari si a fost refacuta in anul 1663 in forma actuala.

 

 

Gazduire de HostSo america