Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

 

1. ISTORIC

Biserica de lemn "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" face parte din mostenirea greu de mistuit chiar si cu gandul, pe care cei ce au trait pe aceste meleaguri in secolele trecute, ni le-au lasat ca dovada exemplara a trecerii lor.

Biserica de lemn din Rogoz este poate locul cel mai reprezentativ în care se întâlnesc goticul apusean naiv, ortodoxia tradiţională româneasca şi rădăcinile precreştine ale Maramureşului. Biserica ortodoxă din Rogoz se află în mijlocul cimitirului satului de pe Valea Lăpuşului, la doar câţiva kilometri de Târgu Lăpuş. Este unul din cele mai vechi din lăcaşuri de cult maramureşene (ctitorită în 1663) intrat în patrimoniul UNESCO, în 2004. Biserica construită din doua lemne frăţine uriaşe aduse din Dealul Popii a supravieţut pârjolului tătărăsc din 1717, eveniment tragic în care au pierit mistuite de flăcări zeci de sate şi biserici.

Biserica din Rogoz vedere generala

Sa ne intoarcem in timp aproximativ cu 450 de ani si dupa documentele existente aflam ca in anul 1553, localitatea Rogoz avea 18 porti, 16 locuitori, si 6 case pustii, o mana de oameni, cat de credinciosi sau necredinciosi au fost documentele nu ne spun, dar in 1560 se construieste o biserica de lemn, din trunchiuri uriase de ulm aduse din Dealul Popii si Secatura, locuri din apropierea satului.

Vremurile de atunci erau tulburi, astfel ca in anul 1661 biserica este partial distrusa de tatari si a fost refacuta in anul 1663 in forma actuala.

2. TRASATURI

Biserica are un tip de plan mai rar întâlnit: pronaos poligonal, cu acces pe sud, naos dreptunghiular si absida altarului în retragere, poligonală, cu sapte laturi. La interior, mester-grinda boltii naosului si consolele sunt decorate cu motivul frânghiei. Exteriorul bisericii este bogat decorat: fatada sudică are în zona mediană motivul profilat al frânghiei, usa de intrare în biserică are deschidere în acoladă si ancadrament decorat cu profil simplu dublat de frânghie si rozete, iar în stânga usii se află o cruce decorată cu aceleasi motive. Streasina este sprijinită pe console cu terminatie în cap de cal, iar grinzile de sub streasină au muchiile crestate. Acoperisul este asimetric (cu circa 1,20 m față de ax) pentru a proteja „masa moșilor” aflată de-a lungul fatadei nordice. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotnită, pătrat, cu camera clopotelor deschisă, în consolă, cu stâlpi si arcade,iar acoperisul înalt, piramidal, are turnulete de colt. Pictura contribuie si ea, în mod esential, la valoarea deosebită a acestui monument. Înrudită ca iconografie si stil cu cea realizată de Radu Munteanu la Desesti-Maramures, pictura impresionează prin decorativismul ansamblului, prin desenul cu linii groase, egale și prin cromatica luminoasă.

     Ce ne-au lasat inaintasii vedem cu ochii nostri orealizare tehnica, arhitectonica si artistica de care se poate vorbi la superlativ - o fundatie de piatrape care se inalta pereti din grinzi masive de ulm intarite cu cepi grosi de lemn, dimensiunile bisericii fiind 14 x 5.5 metri (ceea ce o poate incadra in categoria bisericilor mari de lemn din zona), pronausul poligonal cu laturi scurte spre vest si acces in latura de sud (specific bisericilor vechi din sec VII si mai inainte) naosul este dreptunghiular iar altarul polighonal cu sapte laturi.

     In exterior are un brau cioplit in chip de funie rasucita avand in mijloc aplicata o rozeta(simbol solar - mosii nostrii iubeau viata, lumina, caldura sufleteasca), capetele grinzilor ce sprijina streasina in dreptul peretilor de despartire si in colturile edificiului, cioplite in profiluri variate , cele mai multe in forma traditionala a capului de cal, care prin gruparea lor sugereaza un galop de incordare si odihna a unui spatiu strbatut.

Un alt simbol zoomorf mult mai rar intalnit in arhitectura traditionala :este vorba de o piesa de lemn asezata "in chituri" in unghiul drept format din doua "capete de cal" mai scurte decat celelalte. Unul vertical lipit de perete, celalalt in consola, avand urechi, bot si ochi marcati prin doi cepi - cap de cal stilizat, care urmareste herghelia dinspre miazazi - scutierii soarelui - soarele de cum rasare ia cu el cei 12 cai, la ora 12 ajunge in crucea cerului atunci sta si se odihneste, dupa odihna ia cu el inca 12 cai si face cealalta calatorie la asfintit. Dar inainte de a asfinti el mananca o prescura, bea un pahar cu vin si se coboara la cei morti pentru a-i incalzi si lumina.

     Mester-grinda puternic crestata in lungul liniei mediane prezinta in partea de vest Soarele, pe pieptul caruia se afla Luna pe umerii careia Luceferii , pe pieptul carora Stelele. E aici ceva naiv din mitologia romaneasca straveche expusa in cantecele ceremoniale.

     Capetele de bou sunt cioplite la extremitatea de vest a mester grinzii pe care sunt cei patru piloni ce sustin turla . Capetele de bou semnifica tenacitate, forta, rabdare.

     Acoperisul este anmetric, in partea nordica adapostind masa mosilor formata din barne lungi cat biserica crestate din metru in metru , iar corespunzator crestaturilor pe peretele bisericii sunt scrise nume precum: Tampa, Rus, Toma, Nistea, Herman, nume de familii instarite care erau proprietare pe aceste portiuni din masa mosilor. Aceste familii la sarbatorile mari organizau mese, dadeau pomana saracilor. Masa mosilor asezata sub acoperisul bisericii sugereaza comunicarea viilor cu mortii specifica credintei noastre. Locurile de la masa mosilor se lasau mostenire.

     "Acoperisul seamana, spunea un pelerin, cu o palarie de osan pusa pe o ureche".

     Turnul bisericii construit in asa fel incat sa uite efectul de verticalitate exagerat, are un ciof conic impartit in trei trepte, element ce nu se intalneste la celelalte biserici din zona.

     Turla propriu-zisa a fost "taiata" la jumatatea inaltimii prin introducerea unei mici trepte sindrilite, partea de sus a segmentului superior fiind ocupata de pitoreasca galerie cu cate doua arcade pe fiecare latura si balustrada de scanduri traforate dispuse in consola. Baza patrulatera a coifului este punctata in colturi de patru turnulete ce reproduc intocmai forma turnului insusi.Treapta de la turn simbolizeaza pasirea spre vesnicie, iar cele doua inele de la coif - logodna cu Hristos in vesnicie.

     Usa de la intrare are incadramentul in acolada si pragul arcuit, concav prin cioplire, iar portalul decorat cu motivul tornadei , ce se termina in partile inferioare cu cate doua rozete solare.

     Spatiul interior al bisericii, pare mic si redus fata de aspectul intregului. Geamurile aduc lumina pura si simpla in interiorul umbros de lemn batran.

     Pronaosul are tavan drept si este separat de naos printr-un perete din barne strapuns in ax de o usa foarte asemanatoare cu cea de pe latura de sud, flancata de doua deschideri laterale dreptunghiulare.

     Naosul, mai putin spatios, este acoperit cu o bolta semicilindrica pe axa est-vest , din scanduri dispuse longitudinal. Singurul element aparent este mester-grinda din axul boltii.

     Pentru a putea adaposti mai multi credinciosi intre 1785-1834 pe latura de vest a naosului a fost ridicat un cafas, pentru cor, sprijinit pe peretele dinspre pronaos si pe peretii laterali ai navei, iar ulterior si de tavan, prin ancore de fier; are scara si balustrada din scanduri pictata cu teme din apocalipsa.

     Pictura bisericii a fost realizata in anul 1785, dupa cum o atesta inscriptiile, in caractere chirilice pastrate in altar: " In anul 1785 aceasta sfanta biserica s-a zugravit in zilele Prea Inaltului Iosif al doilea..." , in naos pe peretele de nord: "Valet de tatarime 1717 zugravi fiind Muntianu Radu din Ungureni si Man Niculae de la Poiana Porcului" si in naos pe peretele sudic : "in anul 1785 luna iunie 10 zile au inceput a se zugravi aceasta sfanta biserica si s-au ispravit in luna lui septembrie 11 zile".

     Zugravul Radu Muntianu este un reprezentant important al picturii de traditie post-bizantina din Maramures, Lapus si Chioar de la sfarsitul Sec VIII. Pictura lui reprezinta faza de rusticizare a curentului post-bizantin, aduce un suflu nou picturii traditionale, facandu-o mai apropiata de pictura naiva prin spontanietatea si sinceritatea ei.

     Pictura cuprinde un program iconografic cu teme din Vechiul si Noul Testament, din care se mai pastreaza in pronaos scene din Judecata de Apoi, asemanatoare celor din Desesti, iar in naos se retin scene din Nathan si David, Taierea Capului lui Ioan Botezatorul, Iona si chitul, Pilda Fecioarelor, Ciclul Patimilor.

     Pe bolta sunt redate scene din Geneza, Parabola Bunului Samaritean, toata pictura fiind intr-o paleta cromatica vie.

     Din interiorul umbros si tacut, fulgera uneorin din culoare in lumina strecurata pe geamurile mici , scene din Patimile Mantuitorului sau Desertaciunea Lumii, cu intelesuri ata de apropiate incat le-ai putea atinge cu gandul.

     Prin vulturul bicefal care este agatat de grinda din interiorul naosului, lucrat in lemn este reprezentata dualitatea lumii, binele si raul, viata si moartea, lumina si intunericul.

     Biserica de lemn din Rogoz te inspira mai degraba la tacere... dar din ea razbat pana la tine cantece de leagan si bocete de inmormantare stinse in lemnul crucilor din cimitirul vechi care o imprejmuie.

 

PASAREA - mesager, vulturul simbolizeaza puterea, aspiratia spirituala. In literatura romana se regaseste ca simbol al puterii si al inaltarii. in drama "Apus de soare" a lui Delavrancea , vulturul patroneaza simbolic nasterea lui Stefan cel Mare.

In antichitate vulturul il simbolizeaza pe Zeus, puterea si victoria la greci. rege al pasarilor, mesager al focului ceresc , vulturul este simbolul ce poate sa priveasca soarele fara a-si inchide ochii.Deasemenea se prezinta ca simbol al tatalui si al paternitatii.aripile sale desfacute evoca bratele crucii sau linia franta a fulgerului. dumnezeu trimite vulturul in ajutorul oamenilor chinuiti de duhurile rele care le aduc boli si moarte.Vulturul se expune soarelui, cand penelke lui s-au inchis, se cufunda intr-o apa limpede si regaseste astfel o noua tinerete.In lumea crestina se crede ca el ia sufletul mortului pe aripile sale pentru al duce inapoi la Dumnezeu.

CAPETE DE BOU - semnifica tenacitate, forta, rabdare.

 

 

Gazduire de HostSo america